NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

OTP INVESTObjavljeno: 24.04.2024
Tjedni komentar tržišta na dan 22.04.2024. - OTP Invest

Tjedni komentar tržišta na dan 22.04.2024. - OTP Invest

Unatoč uglavnom uspješnim izvješćima o zaradama, glavna dionička tržišta zatvorila su prethodni tjedan u minusu. Zabrinutost na tržištu najviše su potaknule pojačane napetosti na Bliskom istoku nakon što su Iran i Izrael razmijenili raketne napade, kao i zahlađenje američkih očekivanja o smanjenju kamatnih stopa. Tečaj EUR/USD ostao je uglavnom nepromijenjen, dok je japanski jen pao na nove najniže razine. Cijene nafte pale su unatoč eskalaciji iransko-izraelskog sukoba, dok su cijene europskog plina porasle zbog poremećaja u opskrbi u SAD-u i Norveškoj. Prinosi na obveznice na razvijenim tržištima porasli su nakon oštrih komentara kreatora politike Fed-a.

SAD

Dionice su zabilježile treći uzastopni tjedan gubitaka uslijed pojačanih napetosti na Bliskom istoku i povećanja mogućnosti da Fed svoje kamatne stope ostavi višima dulji vremenski period. S&P 500 pao je 2,2%, Nasdaq Composite izgubio je 3,8%, a Dow Jones skliznuo je 0,1%. Indeks male kapitalizacije, Russel 2000 također je pao 3,3%. Tehnološke dionice megacap-a zaostale su zbog restriktivnog tona monetarne politike, ali i kao posljedica pada prihoda u prvom tromjesečju od dobavljača naprednih proizvođača čipova ASML Holdings. Tjedan trgovanja započeo je snažno, najvjerojatnije potaknut olakšanjem jer iranski osvetnički udar na Izrael nije rezultirao najgorim mogućim scenarijem. Međutim, nade da će Izrael pružiti umjeren odgovor izblijedjele su zajedno s cijenama dionica jer su se pojavila izvješća da je izraelska ratna vlada odlučila uzvratiti "jasno i snažno". U petak su dionice ponovno pale, nakon što je Izrael izveo udare na objekte protuzračne obrane unutar Irana, kao i na skupine koje podupire Iran u Iranu i Iraku.

Neki od prošlotjednih jakih ekonomskih podataka povećali su zabrinutost da će Fed odgoditi smanjenje kamatnih stopa na jesen, ako ne i na 2025. godinu. U ponedjeljak je Ministarstvo trgovine izvijestilo da je maloprodaja porasla za 0,7% u ožujku, znatno iznad konsenzusnih očekivanja od oko 0,3%, dok je porast iz veljače revidiran naviše na 0,9%. Nasuprot tome, broj započetih stanova i dozvola u ožujku bili su znatno ispod očekivanja i smanjili su se u odnosu na veljaču. Prodaja postojećih kuća također je pala, iako je ista bila uglavnom u skladu s očekivanjima. Kao i prošli tjedan, dužnosnici Fed-a izrazili su zabrinutost nedavnim ekonomskim podacima. U utorak je predsjednik Fed-a Jerome Powell izjavio na ekonomskoj konferenciji da nedavni podaci nisu dali veće povjerenje već da pokazuju kako će za postizanje tog povjerenja vjerojatno trebati dulje od očekivanog. Predsjednik Feda Atlante Raphael Bostic rekao je da kreatori politike neće biti u poziciji snižavati kamatne stope do kraja godine. Podaci o prodaji na malo pomogli su podići prinos na referentnu 10-godišnju državnu obveznicu SAD-a na najvišu unutardnevnu razinu od početka studenog. Priča o višim kamatnim stopama na dulje vrijeme i geopolitičke napetosti opteretile su tržište obveznica s visokim prinosima, a obujmi trgovanja bili su nešto iznad prosjeka jer se činilo da je više prodavača aktivno.

Europa

STOXX 600 završio je 1,4% niže zbog već spomenutih porasta napetosti na Bliskom istoku. Glavni dionički indeksi ostvarili su mješovite performanse. Njemački DAX pao je 1,1%, talijanski FTSE MIB dobio je 0,3%, a francuski CAC 40 nije se mnogo promijenio. Britanski indeks FTSE 100 pao je 1,9%. Prinosi na europske državne obveznice uvelike su porasli. Potrošačke cijene u Ujedinjenom Kraljevstvu porasle su na godišnjoj razini za 3,2% u ožujku, u odnosu na 3,4% u veljači. Iako je stopa inflacije pala na najnižu razinu u dvije i pol godine, pad je bio nešto manji od predviđanja analitičara i BoE zbog povećanog rasta cijena goriva i komunikacijskih dobara. Inflacija usluga ostala je visoka, ali je usporila na 6,0% sa 6,1%. Isključujući bonuse, plaća je porasla 6% u odnosu na prethodnu godinu, što je pad sa 6,1% u prethodnom razdoblju. Stopa nezaposlenosti naglo je porasla na 4,2% u veljači s 3,9%. Broj slobodnih radnih mjesta nastavio je padati u prvom kvartalu.

Više cijene nafte i pomalo ljepljivi podaci o inflaciji potaknuli su financijska tržišta da odbace očekivanja za prvo smanjenje britanskih kamatnih stopa od lipnja do negdje na jesen. Nasuprot tome, guverner BoE David Bailey zvučao je optimističnije na godišnjoj skupštini MMF-a. Mnoštvo kreatora politike ECB- na sastanku MMF-a ponovilo je da je lipanj vjerojatni ciljni datum za smanjenje troškova zaduživanja, osim ukoliko ne dođe do neočekivanih gospodarskih šokova. Predsjednica ECB-a Christine Lagarde odbila je reći može li doći do više od jednog smanjenja stopa. U intervjuu za CNBC, ponovila je kako bi monetarna politika i dalje trebala ovisiti o pristiglim ekonomskim podacima, s obzirom na visoku razinu neizvjesnosti. Dodala je da će ECB pomno pratiti cijene nafte zbog zabrinutosti oko sukoba na Bliskom istoku. Član Upravnog vijeća Martins Kazaks također je istaknuo tržišnu neizvjesnost, ali je dodao da su tri do četiri sniženja kamata ove godine prema tržišnim cijenama u skladu s ekonomskim izgledima banke.

Japan

Japanska dionička tržišta također su uslijed geopolitičkih previranja pretrpjela znatne gubitke tijekom tjedna. Indeks Nikkei 225 pao je 6,2%, a TOPIX je izgubio 4,8%. Dodatni čimbenik koji je utjecao na tržišta bila je i zabrinutost zbog slabljenja potražnje povezane s umjetnom inteligencijom. Prinos na 10-godišnje japanske državne obveznice zatvorio je tjedan na oko 0,84%, što je uglavnom nepromijenjeno u odnosu na prethodni tjedan. Guverner BoJ Kazuo Ueda ponovio je prethodne komentare navodeći da, ako slabost jena izvrši značajan uzlazni pritisak na inflaciju, povećanje stope može biti opravdano. Na deviznim tržištima jen, koji se smatra sigurnom valutom posebno u vremenima geopolitičkih nesigurnosti, ojačao je posljednjeg dana trgovanja u tjednu. Usprkos tome, nastavio se kretati oko 34-godišnjih najnižih vrijednosti i završio razdoblje sredinom raspona od 154 JPY u odnosu na američki dolar.

Čelnici SAD-a, Japana i Južne Koreje sastali su se kako bi razgovarali o trenutnim uvjetima na deviznim tržištima, usredotočujući se na nedavnu oštru deprecijaciju japanskog jena i južnokorejskog wona. Japanski izvoz porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, nešto sporije od rasta od 7,8% zabilježenog u veljači. Ispis podataka ipak je označio četvrti uzastopni mjesec rasta izvoza, što se može pripisati poticaju koji je japanskim izvoznicima pružio povijesna slabost jena. Znakovi porasta kineske potražnje također su pružili podršku. Temeljni indeks potrošačkih cijena (CPI) bio je 2,6% što je malo niže od očekivanja i pad s revidiranih 2,8% u veljači. Iako podaci o inflaciji sugeriraju popuštanje cjenovnih pritisaka, turizam u Japanu solidno je porastao u ožujku, potaknut povećanjem posjetitelja iz Južne Koreje i Kine što bi moglo potaknuti rast inflaciju usluga.

Kina

Kineske dionice porasle su nakon što je gospodarstvo poraslo više od očekivanog u prvom kvartalu. Shanghai Composite Index dobio je 1,5%, dok je blue chip CSI 300 dodao 1,9%. U Hong Kongu je Hang Seng porastao za 2,9%. Kineski BDP porastao je iznad konsenzusa za 5,3% u prvom tromjesečju u odnosu na godinu prije, blago ubrzavajući u odnosu na rast od 5,2% u prošlogodišnjem četvrtom tromjesečju. Na tromjesečnoj razini, gospodarstvo je poraslo 1,6%, što je porast u odnosu na 1,4% u prethodnom kvartalu. Međutim, drugi podaci pružili su mješovitu sliku gospodarstva. Industrijska proizvodnja porasla je u ožujku za 4,5% niže od očekivanog u odnosu na prethodnu godinu.

Maloprodaja u ožujku porasla je za 3,1% niže od očekivanog u odnosu na prošlu godinu jer su prihodi od ugostiteljstva i automobila usporili nakon praznika lunarne Nove godine. Narodna banka Kine ubrizgala je 100 milijardi RMB u bankarski sustav putem svojeg sredstva za srednjoročno kreditiranje i ostavila kamatnu stopu nepromijenjenom. Operacija je rezultirala neto povlačenjem 70 milijardi RMB iz bankarskog sustava, što je drugo izvlačenje gotovine ove godine. Cijene novih kuća u Kini pale su za 0,3% u ožujku, što je u skladu s padom od 0,3% u veljači. Vlasti su pojačale napore za oživljavanje problematičnog sektora ublažavanjem ograničenja kupnje stanova i upućivanjem državnih banaka da pojačaju kreditiranje zaduženih poduzetnika.

Svi fondovi društva OTP Invest

Izvor: OTP Invest / Hrportfolio.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,07440 0,00
0,43%
GBP
0,85573 0,00
0,04%
CHF
0,97440 0,00
-0,15%
JPY
164,62000 -1,01
-0,61%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,74 €
02.05.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 03.05. 16:00  2814,05
1,29
0,05
CROBEX10* 03.05. 16:00  1705,01
1,69
0,10
CROBEX10tr* 03.05. 16:00  1861,44
1,85
0,10
ADRIAprime* 03.05. 15:28  1903,40
11,48
0,61
CROBISTR* 03.05. 16:31  174,0462
0,01
0,01
CROBIS* 03.05. 16:31  96,5246
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:06:37 03.05.2024)
(17:06:37 03.05.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ATPL
52,40 €
-0,38%
106.393,20 €
HT
30,70 €
0,33%
82.551,40 €
ERNT
203,00 €
0,00%
61.825,00 €
SPAN
44,40 €
4,23%
57.678,00 €
PLAG
376,00 €
-2,08%
53.236,00 €
KOEI
264,00 €
0,00%
40.266,00 €
ADRS
80,00 €
-4,76%
36.378,00 €
7SLO
26,67 €
1,06%
33.622,12 €
KRAS
111,00 €
-0,89%
27.186,00 €
ARNT
31,40 €
-1,26%
25.845,00 €
Redovni dionički promet:   
738.730,51 €
Redovni obveznički promet:   
15.000,70 €
Sveukupni promet:   
753.731,21 €